
brgfx-freepik
JADŁOSPIS 05.05.2025-09.05.2025
05.05.2025r. PONIEDZIAŁEK
Śniadanie-kanapki z humusem oliwkowym i warzywami (chleb razowy na naturalnym zakwasie pieczywo mieszane (50g)3a,3b, masło (5g)1, soczewica konserwowa (35g), oliwki czarne, pieprz ziołowy, pietruszka natka, czosnek niedźwiedzi, curry), ogórek kiszony (25g), pomidor malinowy (25g), herbata z cytryną (200ml), kawa inka na mleku dosładzana miodem (200ml)1.
Obiad– zupa z fasoli białej z warzywami (skrzydło indycze (7g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (23g), fasola biała (20g), ziemniaki (100g), pietruszka natka, lubczyk,*)3,7, ryż z polewą truskawkową (ryż paraboliczny (60g), truskawki (100g), jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) (45g)1,3, kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-sok owocowy 200ml, chrupki kukurydziane bananowe (15g).
06.05.2025r. WTOREK
Śniadanie-rogal z serkiem śmietankowym almette i warzywami (rogal pszenny (50g)3a, masło (5g)1, serek almette (20g)1, pomidor cherry (30g), papryka ramiro kolorowa (30g), herbata ziołowa (200ml), mleko (200ml)1.
Obiad– kasza jęczmienna perłowa(50g)3c, gulasz wieprzowy duszony (szynka kulka (125g), cebula (7g), mąka pszenna pełnoziarnista (5g), olej rzepakowy, *)3a, surówka z ogórka kiszonego z olejem i oliwą z oliwek (ogórek kiszony (75g), marchew (25g), jabłko (15g), cebula, olej: słonecznikowy i lniany, *), kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-banan ½, melon.
07.05.2025r. ŚRODA
Śniadanie-kanapki z pastą z zielonego groszku i warzywami (chleb razowy ze słonecznikiem pieczywo mieszane (50g)3a,3b,11, masło (5g)1, groszek zielony (20g), pietruszka natka, czosnek niedźwiedzi, oliwa z oliwek), pomidor malinowy (25g), rzodkiewka, herbata owocowa (200ml), kakao na mleku dosładzane miodem (200ml)1.
Obiad-zupa szpinakowa z warzywami i jajkiem zabielana mlekiem i śmietaną (skrzydło indycze (7g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (25g), szpinak rozdrobniony (40g), ziemniaki (110g), jaja ugotowane (7g), mleko (10ml), śmietana 12% (5g), pietruszka natka, lubczyk, *)1,2,7, ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet drobiowy z filet kurczaka pieczony (filet z kurczaka (100g), jaja (12g), bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże) (25g), olej rzepakowy, *), surówka z kapusty pekińskiej z olejem i oliwą z oliwek (kapusta pekińska (90g), marchew (10g), papryka czerwona (15g), szczypior, rzodkiewka, kukurydza (8g), olej: słonecznikowy i lniany, *), kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-serniczek z owocami (jogurt „skyr” naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) (80g), galaretka owocowa, borówka)1(100g).
08.05.2025r. CZWARTEK
Śniadanie-płatki jaglane (70g) na mleku (250ml)1, kanapki z serem mozzarella i warzywami (chleb „max corn” pieczywo mieszane (50g)3a,3b,3c,11, masło (5g)1, ser mozzarella (20g)1, sałata rzymska mini, ogórek gruntowy (30g), herbata z cytryną (200ml).
Obiad-ziemniaki z koperkiem (200g), filet rybny pieczony (ryba miruna (140g), bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże) (15g), jaja (10g), olej rzepakowy, *)2,3a,6, surówka z sałaty lodowej z olejem i oliwą z oliwek (sałata lodowa (40g), kukurydza (8g), rzodkiewka, szczypior, papryka czerwona (15g), słonecznik (5g), olej słonecznikowy i lniany, *), kompot truskawkowy (mieszanka kompotowa, kompot truskawkowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-jabłko ½, gruszka ½.
09.05.2025r. PIĄTEK
Śniadanie-stół szwedzki: chleb „mistrza” pieczywo mieszane (50g)3a,3b,3c,11, bułka z ziarnami pieczywo mieszane pszenno-żytnie (50g)3a,3b, masło (5g)1, szynka drobiowa (25g), jajko ugotowane na twardo (1/2 szt.)2, rukola, roszponka, pomidor cherry (30g), ogórek kiszony (30g), papryka żółta (30g), herbata ziołowa (200ml), kawa inka na mleku dosładzana miodem (200ml)1.
Obiad-zupa pomidorowa z warzywami i ryżem zabielana mlekiem i śmietaną (porcje rosołowe drobiowe (19g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (25g), pulpa pomidorowa (15g), koncentrat pomidorowy (9g), pietruszka natka, ryż paraboliczny (15g), mleko (10ml) , śmietana 12% (5g), *)1,3a,7, pierogi ruskie z cebulą (wyrób gotowy, składniki ciasta: mąka pszenna, woda, jaja, sól, olej rzepakowy, składniki nadzienia: ziemniaki (35%), ser twarogowy (zawiera mleko) (14%), cebula smażona, olej rzepakowy, *) (4szt.)1,2,3a, kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-mus owocowy 100g.
*przyprawy naturalne
WODA JEST DOSTĘPNA CODZIENNIE BEZ OGRANICZEŃ.
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.